PROF.DR. TURAL: “GENÇLİĞE HİTABE’Yİ ATATÜRK’ÜN YAZMAMIŞ OLMA İHTİMALİ MİLYONDA BİR” – ANKA 02.07.2008
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, “Gençliğe Hitabe”yi Atatürk’ün Yazmamış Olma İhtimalinin Milyonda Bir Olduğunu İfade Ederek, “Gençliğe Hitabe, Büyük Nutkun Son Sayfasıdır.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, “Gençliğe Hitabe”yi Atatürk’ün yazmamış olma ihtimalinin milyonda bir olduğunu belirtti.
Oral Çalışlar’ın “Liderler Hapishanesi” adlı kitabında, Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe”sini İsmet İnönü’nün yazdığı iddialarını ANKA’ya değerlendiren Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tural, “Gençliğe Hitabe Büyük Nutkun son sayfasıdır. Cümlelerin bağlantılarına dikkate almazsanız, bir üslup araştırıcısı gibi görmezseniz, Atatürk’ün konuşma üslubunu bilmezseniz o zaman istediğiniz şeyi atabilirsiniz, söyleyebilirsiniz” diye konuştu.
Bir insanın söylerken ve yazarken kendisine has bir kelime seçişinin ve kullanışının olduğunu, yazılı metinlerde bir insanın üslubunun sözlü konuşmalar kadar, hatta ondan daha fazla ayırt edebileceğini belirten Prof. Dr. Tural, “Atatürk de asker olmanın getirdiği bir özellik olarak, kendisine özgü bir üslubun sahibiydi. Askerler, kısa ve etkileyiciyi söylemeye gayret ederler” dedi.
Gençliğe Hitabe’yi Atatürk’ün yazmamış olma ihtimalinin milyonda bir olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tural şöyle konuştu:
“Bir kere cümlelerin arasında bağlantıları var. Metinde bir kopma yok, Gençliğe Hitabe ayrı bir şey değil ki. Belli ki Gençliğe Hitabe, Nutkun ayrılmaz parçası. Büyük Nutkun son sayfasıdır. Cümlelerin bağlantılarına dikkate almazsanız, bir üslup araştırıcısı gibi görmezseniz, Atatürk’ün konuşma üslubunu bilmezseniz o zaman istediğiniz şeyi atabilirsiniz, söyleyebilirsiniz; sorumsuzsunuz. Sorumlu insan üslup nedir onu bilir.”
Prof. Dr. Tural, Atatürk’ün manevi kızı, Türk tarihçisi Prof. Dr. Afet İnan’ın 1959 yılında yayımlanan “Atatürk Hakkında Hatıra ve Belgeler” adlı kitabında, Atatürk’ün Nutku nasıl oluşturduğunu anlattığını, burada Gençliğe Hitabesi’nin de yer aldığının görüleceğini söyledi. Prof. Dr. Tural, Prof. Dr. İnan’ın, kitabında Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’yi nasıl düzelttiğini, metnin üzerinde hangi cümleleri tekrar yazdığını anlattığını, söz konusu kitabın incelendiğinde doğrunun anlaşılacağını belirtti.
Prof. Dr. Tural, gerek İsmet İnönü’nün, gerekse de Bülent Ecevit’in böyle bir şey söylemeyeceğine inandığını da belirtti. Çalışlar’ın söz konusu iddiasını kanıtlayacak kaynağın da olmadığının altını çizen Prof. Dr. Tural, “Ecevit’e şimdi soracak şimdi? Hayatta olmayan insandan şahit olur mu? Kaldı ki Ecevit böyle bir şey söylemez, İsmet İnönü de böyle bir şey söylemez. Oral Çalışlar’ın da kötü bir niyeti olduğunu düşünmüyorum. Sadece “Bu ifade kötü niyetlilerin işine yarar’ diyorum” dedi. (ANKA)