Yüksek Kurum Tarafından Bilim Kurulu Çalıştayı Düzenlendi
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından, 30 Kasım 2024 tarihinde Yüksek Kurum Yeni Yerleşkesi Konferans Salonu’nda Bilim Kurulu Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştaya, Yüksek Kurum Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan ile bağlı Kurumların Bilim Kurulu üyeleri katıldı.
Programın açılış törenine, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Yüksek Kurumun tanıtım filmi gösterimi ile başlandı.
Törenin açış konuşması BE Prof. Dr. Derya Örs tarafından yapıldı.
Konuşmasının başında Örs, “2014 yılında yapımına karar verilen yeni hizmet binamız, yaklaşık on yıllık bir süreçte çeşitli zorluklar ve iniş çıkışlarla karşılaştı. Ancak tüm bu zorlukların sonunda, 2024 yılı Temmuz-Ağustos döneminde inşaatını tamamlayarak milletimize, kültürümüze ve bilim dünyamıza yakışan bir yapıyı kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mücadelemize değdiğini görmek, hepimiz için büyük bir gurur kaynağı” ifadelerini kullandı.
2024 yılındaki faaliyetlere değinen Örs, “Yüksek Kurum çatısı altında yer alan Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi toplamda 224 eser yayımladı. Ayrıca, 107 bin 795 adet yayınımızı çeşitli vesilelerle ücretsiz olarak dağıttık. Bu başarı, kamu yayıncılığı yapan kurumlar arasında ilk sırada yer aldığımızı göstermektedir.” dedi.
Türk Devletleri Teşkilatı bünyesindeki çalışmalar doğrultusunda önemli bir adım atıldığını belirten Örs, “Türk Dil Kurumumuzun büyük katkılarıyla ‘Türk Dünyası Ortak Alfabesi’ adı verilen 34 harfli alfabenin kabul edilmesi, Türk dünyasının kültürel entegrasyonu açısından tarihi bir adımdır.” şeklinde konuştu.
Bilim Kurulu üyelerine de teşekkürlerini ileten Örs, “Görev süreleri dolan üyelerimize katkıları için şükranlarımı sunuyorum. Yeni seçilen Bilim Kurulu üyelerimizden de kendi uzmanlık alanlarındaki bilgi ve birikimlerini bizimle paylaşmalarını ve bu katkılar sayesinde 2025 yılına çok daha büyük başarılarla girmemizi sağlamalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Son dönemdeki bölgesel ve küresel krizlere dikkat çeken Örs, “Ülkemizin tarihine, kültürüne ve milli değerlerine sahip çıkmamız gerektiği kadar, bunları uluslararası platformlarda da etkin şekilde savunmamız şart. Bu bağlamda Atatürk Araştırma Merkezi ve Türk Tarih Kurumu’muz büyük çaba sarf ediyor.” dedi.
Son olarak akademisyenlere çağrıda bulunan Örs, “Siyasi, iktisadi ve kültürel sahalarda demokratik kazanımlarımızı ileri taşımak için birlikte çalışmalıyız. Dünya görüşü ne olursa olsun, ülkemizin ana menfaatleri doğrultusunda katkı veren her akademisyenimizin emeği çok kıymetlidir” diyerek konuşmasını tamamladı.
Açılış töreninden sonra Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırma Merkezi’nin Bilim Kurulu toplantıları gerçekleştirildi. BE Prof. Dr. Derya Örs Bağlı Kurumların Bilim Kurulu toplantılarına katıldı.