Uluslararası Türkçe Öğretiminde Gelişmeler Kongresi

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Türk Dil Kurumu, Eğitim Araştırmaları Birliği ve Çanakkale Düşünce Platformunun katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Türkçe Öğretiminde Gelişmeler Kongresi” 2 Ekim’de Çanakkale’de gerçekleştirildi.

 

Ana dil ve yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde yeni gelişmelerin değerlendirildiği kongrede açış konuşmalarını sırasıyla TÖMER Müdürü Doç. Dr. Aziz Kılınç, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Vali Güngör Azim Tuna ile Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin yaptı.

 

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise açış konuşmasında Türkçeye sahip çıkılması ve desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, “Dil bir milletin hafızasıdır.” dedi. Vali Tuna konuşmasında şunları söyledi: “Yaşayan bir varlık olan dil tüm dünyadan etkileniyor. Bize düşen dili iyi noktalara kanalize etmek, yeni nesle öğretmek ve aktarmaktır. ÇOMÜ’ye ve TDK’ye bu güzel organizasyon için teşekkür ediyorum.”

 

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin de TDK’nin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdiği konuşmasında Kurumun, ön ayak olduğu çalışmalarla herkes tarafından bilindiğini belirtti ve TDK’nin yönlendirme, dayatma değil bilgilendirme görevini yerine getirdiğini kaydetti. Türk Dil Kurumu hizmet birleşmesidir diyen Prof. Dr. Kaçalin, “Üniversitelerimizin bütün hocaları ve birinci sınıfa giren öğrencisinden emekli olmuş hocalarımıza kadar hepsi Türk Dil Kurumunun üyesidir, hocasıdır, hak sahibidir, söz sahibidir. Kurum, hocaları tanır ve bize gelen taleplerden şu hocamız buna daha uygundur, layıktır diye bir yönlendirme yapar. Ondan o işi talep eder. Türk Dil Kurumu olarak bir koordinasyon merkezi gibi hizmet etmekten yanayız.” dedi. Hayatın gelişen, değişen şartları içerisinde televizyonun günlük yaşamda aldığı yere dikkat çeken TDK Başkanı, çocuk çizgi filmlerinin dili ve konusu devleti ve Türk Dil Kurumunu ilgilendirir ve ilgilendirmelidir vurgusu yaparak Türk Dil Kurumunun bu konuda da bir adres olduğunu ikaz etmek, katkılarda bulunmak için ortak bir adres niteliği taşıdığını ifade etti. Türk Dil Kurumunun yabancılara Türkçe öğretimi konusunda kitaplar ve setler hazırlamada biraz geciktiğini de belirten Prof. Dr. Kaçalin, bu noktada da çalışmaların yapılacağını söyledi.