Evliya Çelebi 400.yıl

Evliya Çelebi için Topkapı Sarayı’nda Anlamlı Kutlama

Günümüzden dört yüz yıl önce, 25 Mart 1611 günü doğan Evliya Çelebi, Türk ve dünya gezi edebiyatının en geniş kapsamlı, en büyük, en ilgi çekici gezgin ve yazarı. Avrupa Konseyine göre Evliya Çelebi, “21. Yüzyılda İnsanlığa Yön Veren En Önemli 20 Kişiden Biri”. UNESCO da 2011 etkinlikler takvimine dört yüzüncü doğum yıl dönümü dolayısıyla Evliya Çelebi’yi aldı.

Dünya gezi edebiyatının ve kültürümüzün bu çok özel temsilcisinin 400. doğum yıl dönümünü Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşları yıl boyu düzenleyecekleri etkinliklerle kutlayacak. Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Robert Dankoff’un onur kurulunda yer aldığı etkinliklerin ilk ve en anlamlı olanı Topkapı Sarayı’nda, Türk Dil Kurumu tarafından gerçekleştirildi.

Evliya Çelebi 400.yıl

Evliya Çelebi’nin 400. doğum günü, 25 Mart Cuma günü sanat, siyaset, bilim ve kültür dünyamızın önde gelen isimleriyle, günümüzün gezginleri ve gezi yazarlarının aralarında olduğu 400 davetli ile kutlandı.
 

Evliya Çelebi 400.yıl

Prof. Dr. Mehmet AYDIN (Devlet Bakanı)
 

Evliya Çelebi 400.yıl

Prof. Dr. Bahaeddin YEDİYILDIZ (Atatürk Yüksek Kurumu Başkanı)
 

Evliya Çelebi 400.yıl

Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN (Türk Dil Kurumu Başkanı)

Törende,  Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız ile Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın’ın açış konuşmalarının ardından Daver Atabey’in yönetmenliğini yaptığı Evliya Çelebi tanıtım filmi gösterildi. Seyit Ali Kahraman Evliya Çelebi ve Seyahatname’si üzerine konuşurken günümüzün gezginleri Nasuh Mahruki ve Nuray Yılmaz, Evliya Çelebi’den nasıl esinlendiklerini anlattılar.

 

Evliya Çelebi 400.yıl

Nuray YILMAZ (TRT)
 

Evliya Çelebi 400.yıl

Nasuh MAHRUKİ (AKUT)

Nuray Yılmaz, gezdiği her yerde Evliya Çelebi’nin izine rastladığını belirtti. Nasuh Mahruki ise Evliya Çelebi’yi şöyle anlattı:
“Evliya Çelebi, yarım yüzyılı aşan seyyah yaşamında gözlemlediklerini, öğrendiklerini anlattığı seyahatnamesiyle, Osmanlı’ya sahip olduğu coğrafyanın ruhunu öğretir. Evliya Çelebi, dünyayı Osmanlı’nın ayağına getirir. Osmanlı’nın uçsuz bucaksız topraklarında olan biteni, yaşayanları, yaşananları, ülkeleri, coğrafyaları, kültürleri, inançları, savaşları, efsaneleri, eğlenceleri, gördüğü hemen her şeyi anlatır. İşte bu nedenle dünya tarihinde farklı kültürlerin kaynaşmasına en büyük katkıyı sağlayan insanlardan biridir. Aslına bakarsanız, tüm dünyanın aradığı barışın anahtarı da ötekini doğru tanımaktan ve onu olduğu gibi kabul edebilmekten geçiyor. Evliya Çelebi benim gözümde, seyyahlığından daha önemli olarak bir kültür ve barış elçisidir.”

evliya_celebi_7

Konuşmaların ardından, İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu, Evliya Çelebi döneminin musikisinden örnekler sundu.

Konuklara Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde adını andığı, beğendiğini söylediği, bazılarının da tarifini verdiği yemekler ve şerbetler de ikram edildi. Evliya Çelebi’nin Damak Tadında adı verilen listede yer alan yiyeceklerden bazıları şunlardı: Mastabe, gendüme aşı, soğan dolması, kavun turşusu, şalgam turşusu, katmer kâhîsi, büryan kebabı, muzafer pilavı, kestaneli bulgur pilavı, güllaç baklavası, ayva tatlısı, senbuse, zerde, zülbiyye, ayva perverdesi şerbeti, benefşe şerbeti, karanfilli üzüm şerbeti, demirhindi şerbeti.

Konuklara ayrıca bu özel doğum gününün anısına Şükrü Halûk Akalın’ın kaleme aldığı ve Türk Dil Kurumunun yayımladığı Seyyâh-ı Âlem Evliya Çelebi kitabı armağan edildi.

 

evliya_celebi_8