Başbakan Yardımcısı Fikri IŞIK ve Yüksek Kurum Başkanı Derya ÖRS’ün Katılımıyla ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı’ Başladı.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AYK) ile Türk Dil Kurumu (TDK) öncülüğünde başlatılan 2017 Türk Dili Yılı çalışmaları çerçevesinde düzenlenen “Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı” başladı.
AYK, TDK ve Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi (YTSAM) iş birliğiyle düzenlenen Kurultay’da yaklaşık 50 ülkeden 320 bilim adamı Türkçeyi her yönüyle ele alıyor.
16 Kasım’da sona erecek Kurultay’ın açış konuşmalarını Başbakan Yardımcısı Fikri IŞIK, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin YAYMAN, AYK Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN ve YTSAM Başkanı Dr. Hasan Celâl GÜZEL yaptı.
Başbakan Yardımcısı Fikri IŞIK: “Türkçenin çekilmediği yer vatandır.”
Fikri IŞIK konuşmasında dilin sadece bir haberleşme aracı olmadığına, dilin aynı zamanda bir kültür hazinesi olduğuna dikkat çekti. Kâşgarlı Mahmud’un Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı sözlüğünün bir kültür müzesi olduğunu belirten IŞIK, Türklerin binlerce yıllık tarihlerinde dillerini bir kilim gibi dokuduklarını söyledi. Bugün sınırlarımızın ötesinde büyük bir coğrafyada Türkçenin yaşadığını ifade eden IŞIK, Yahya Kemal BEYATLI’nın “Türkçenin çekilmediği yerler vatandır.” sözünü hatırlattı.
AYK Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS: “Bizi bir araya getiren pek çok unsur var. Bunlardan en önemlisi Türk dili konuşuyor olmamız.”
Prof. Dr. Derya ÖRS Türkçenin karşılaştığı bazı olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 2017’nin Türk Dili Yılı ilan edildiğini hatırlatarak yıl sonuna gelinirken düzenlenen bu Kurultay’ın ses getirecek mühim bir faaliyet olduğunu ifade etti. ÖRS, Kurultay’a katılan bilim adamlarının çalışmalarıyla Türk halkları arasında sağlam ilişkilerin tesis edilmesinde mühim bir yol katedileceğini ve böylece de İsmail GASPIRALI’nın “Dilde, fikirde, işte birlik.” sözünün hayata geçirilebileceğini söyledi.
TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN: “Koca bir coğrafyaya yayılan, sonra ayrı düşen, ayrıştırılan Türklerin ortak renklerinden birisi dilidir.”
Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN konuşmasında, dünyanın dört bir yanındaki Türkleri birbirine bağlayan bağın dil olduğunu ifade etti. KAÇALİN, bu bağın zaman zaman kesilmeye çalışılsa da tek ses, ortak renk olan Türkçenin hiçbir zaman kaybolup gitmediğini söyledi. Teknoloji ve bilgi çağının dünyayı bir küreye indirgeyerek millî kimlikleri yok saydığını belirten KAÇALİN, dünyanın kelimeler üzerinden işgal edildiğini söyledi. Siyasi, iktisadi ve içtimai yapıların zorlamalarıyla Türkçenin kirlenmeye başladığını ifade eden KAÇALİN, bu durum karşısında 2017 yılının Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, AYK ve TDK öncülüğünde Türk Dili Yılı ilan edildiğini sözlerine ekledi.