Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezinin Kuruluşunun 40. Yıl Dönümü Vesilesiyle Bir Tören Düzenlendi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezinin kuruluşunun 40. yıl dönümü vesilesiyle 17 Ağustos 2023 Perşembe günü Yüksek Kurum Korgeneral Suat İlhan Konferans Salonu’nda bir tören düzenlendi. Törene Yüksek Kurum Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS’ün yanı sıra Kurum Başkanları, Başkan Yardımcıları ve yöneticileri ile çalışanları katıldı.
Törenin açış konuşmaları Yüksek Kurum Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS ile Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERARSLAN ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Vekili Doç. Dr. Güner DOĞAN tarafından yapıldı.
Yüksek Kurum Başkanı BE Prof. Dr. Derya ÖRS konuşmasına 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Konuşmasında Kurumumuza adını veren Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ile Cumhuriyetimizin kurucu iradesini şekillendiren değerli devlet erkânını şükranla yâd eden Büyükelçi ÖRS, 40 yıllık süreçte başta E. Korg. Suat İLHAN olmak üzere Prof. Dr. Utkan KOCATÜRK, Prof. Dr. Reşat GENÇ, Prof. Dr. Sadık TURAL, Prof. Dr. M. Bahaeddin YEDİYILDIZ, Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU ve Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN’e Yüksek Kurum Başkanlığını yürüttükleri dönemlerde vermiş oldukları emeklerden dolayı teşekkür, takdir ve şükranlarını sundu.
BE Prof. Dr. Derya ÖRS ayrıca, tarihimizin ve coğrafyamızın bizlere yüklemiş olduğu sorumlulukları hep birlikte yaşadığımızı ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde ülkemize faydalı olmak adına özveriyle çalışmaya devam edeceğimizi vurguladı. BE ÖRS, Türkiye’deki kamu kurumları arasında en çok kitap ve süreli yayın çıkaran Kurumumuzun sanat, bilim, folklor ve sosyal bilimler alanında ülkemize büyük katkıları olduğunu da ifade etti.
Yurt içinde ve yurt dışında çalışmalarımızın takdir edildiğini de belirten BE Prof. Dr. Derya ÖRS, Kurumlarımızın ortaya çıkardığı çalışmalara emek veren ve katkıda bulunan bütün Kurum personeline teşekkürlerini iletti.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERARSLAN, Atatürk Kültür Merkezinin geçtiğimiz dönemde başlattığı ve şu anda devam eden önemli projelerinden bahsetti. Dr. ERASLAN, bu projelerden olan “Türk Masal Külliyatı Projesi” kapsamında, Türk kültürüne ait masalları derlediklerini ve bu masalların hem çocuklara hem de ebeveynlerin kullanıma yönelik bir şekilde 29 Ekim tarihinde e-mağaza üzerinden sunulmasının öngörüldüğünü belirtti. Dr. ERASLAN ayrıca, bir diğer önemli projelerinin Türk devlet ve düşünce hayatına yön veren büyüklerimizin biyografilerinin on dile çevirme sürecinin olduğunu ifade etti. Dr. Zeki ERASLAN, bu yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yılı münasebetiyle Fatih Sultan Mehmet ile Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün biyografilerinin on dilde yayımlanacağını ve Dışişleri Bakanlığı iş birliği ile diğer ülkelere ulaştırılacağını da sözlerine ekledi.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Vekili Doç. Dr. Güner DOĞAN ise, Atatürk Araştırma Merkezinin 40 yıllık süreçte gerçekleştirdiği faaliyetler üzerinde durdu. Kurumun yayınları hakkında bilgi veren DOĞAN, Kurum arşiviyle ilgili çalışmalar yapılacağını da gündeme getirdi.
Kültürel ve doğal mirasımızın korunması, değerlendirilmesi, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması, böylece millî kimlik ve bilincin güçlendirilmesi amacıyla 17.08.1983 tarihinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (Yüksek Kurum) kurulmuştur. Yüksek Kurum 1931 yılında kurulan Türk Tarih Kurumu (TTK) ve 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu (TDK) ile birlikte 17 Ağustos 1983 tarihinde kurulan Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) ve Atatürk Kültür Merkezini (AKM) bünyesinde barındırmaktadır. Türk dili, tarihi, kültürü ve bütün yönleriyle Atatürk ve eseri hakkında bilimsel çalışmalar yürüten Türkiye’nin bu dört özel Kurumu, 1983’ten bu yana Yüksek Kurum çatısı altında alanlarında faaliyetlerini yürütmektedir.
Kurumların daha etkin bir şekilde bilimsel faaliyetlerde bulunabilmesi için 664 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çıkarılmıştır. Yüksek Danışma Kurulu, Yönetim Kurulu ve Daire Başkanlıklarından oluşan Yüksek Kurum, bünyesinde yer alan Kurumların Bilim Kurulları ve alt komisyonlarının oluşturulması ve Kurumlara verilen bilimsel çalışma imkânları sayesinde akademik bir yapıya kavuşturulmuştur.
Bünyemizdeki 4 Kurumda oluşturulan Bilim Kurullarında alanında uzman 150’nin üzerinde akademisyen Bilim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Bilim Kurulları ve alt komisyonlar Kurumlarımızın ilmî faaliyetlerini şekillendirmekle birlikte dil, tarih ve kültür politikalarına da yön vermektedir.