cumhurbaskanligi-11042013-slide

Türkiye’nin Bilimsel Geleceği, Çankaya Sofrası’nda Ele Alındı

10.04.2013

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk’ün başlattığı Çankaya Sofrası geleneğini sürdürerek, “Türkiye’nin Bilimsel Geleceği” teması ile bilim dünyasından temsilcilerle bir araya geldi.

Yemeğe, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. YücelAltunbaşak, yazar, sanat eleştirmeni, akademisyen Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve köşe yazarı İsmet Berkan katıldı.

Çankaya Köşkü’ndeki yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı olarak dikkatle takip ettiği alanlardan birinin Türkiye’de bilimin geleceği olduğunu vurgulayarak, teknoloji üretmenin önemi üzerinde durdu. Teknoloji transfer ederek büyük ülke olunamayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin muhakkak teknoloji üretmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, sosyal bilimlerde proje bazlı çalışmaların üzerinde daha fazla durulması gerektiğini ifade etti.

ÜNİVERSİTELER ARASINDAKİ REKABET

Üniversiteler arasında güzel bir rekabet olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, dünyada ilk 500’e giren üniversiteler ve artan yayın sayısına işaret etti. Türkiye’de bilimsel yayında rekabetin arttığına ve ülkemizin dünyada belirli bir noktaya geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bunun bir aşama ötesine geçilerek patent üretilmesi, sanayiyle entegre edilerek, üretilenlerin Türk halkının hayatını kolaylaştıracak araçlara dönüşmesinin önemine değindi. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıya katılanlara bu alanda önemli sorumluluklar düştüğüne de işaret etti.

KAMU–ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ

Türkiye’de bilim alanında kazanımlar ve eksikliklerin açıklıkla tartışıldığı yemekte, son dönemde bilimsel çalışmalarda görülen artış ve Türk bilim insanlarının imza attığı başarılardan duyulan memnuniyet dile getirildi. Bu yolda kat edilecek mesafeye dikkat çekilerek, kamu–özel sektör iş birliğiyle alınabilecek önlemler ele alındı. Toplantıda ayrıca, temel bilimler ile sosyal bilimler öğretiminde yaşanan sorunların çözüm yolları tartışıldı.

TÜRKİYE’NİN SON YILLARDA AR-GE ALANINDA KAT ETTİĞİ MESAFE

Toplantıda, Türkiye’nin araştırma-geliştirme alanında sağladığı gelişmeler üzerinde de duruldu. Bütçeden Ar-Ge’ye ayırılan payın 10 yıl önce yüzde 0.48 iken bugün yüzde 0.86’ya çıktığı belirtildi. Aynı dönem içinde millî gelirdeki artış dikkate alındığında Ar-Ge’ye ayırılan payın 7 kat arttığına da dikkat çekildi.

Yemekte ayrıca, bilimin daha popüler bir yaklaşımla çocuk ve gençlere sevdirilmesi amacıyla ulusal kaynaklar kullanılarak televizyon programları yapılmasının gereği üzerinde duruldu. Bu amaçla uzun vadede televizyonda bir bilim kanalı kurulabileceği görüşüldü.

Cumhurbaşkanlığı genel ağ bağlantısı ve video görüntüleri