1989 Yılı Ödül Sahibi: Takahito MİKASA (Japon Prensi)

1989

Prens Takahito Mikasa (2 Aralık 1915 – 27 Ekim 2016), Japonya prensi. 2004 yılında yengesi Kikuko’nun ölümünden sonra Japonya İmparatorluk Ailesi’nin en yaşlı üyesi hâline geldi. II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu’nda genç bir süvari subayı olarak görev yapmış olup savaştan sonra Orta Doğu çalışmaları ve Sami dillerinde akademisyen ve yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev almıştır.

Altes Emperyal Prens Takahito Mikasa İmparator Taisho ve imparatoriçe Teimei’nin 4’üncü çocukları olarak 2 Aralık 1915’te doğmuştur. Japon İmparator, Hirohito’nun küçük kardeşidir. Hanedan içerisinde Takahito adını taşımaktadır. 2 Aralık 1935 yılında Saray protokolü uyarınca rüştü ilân edilmiş ve Prens Mikasa unvanı ile kendisine ayrı bir saray tahsis edilmiştir. 1 Ekim 1936’da Yüksek Krizantem nişanının Büyük Kordon unvanı verilmiştir. 22 Ekim 1941 yılında Bayan Yuriko Takagi ile evlenmiştir.

1922 Nisan ayında Gakushuin okuluna gitmiş ve 1928 Nisanında Ortaokulu, 1932 Mart ayında da aynı okulun Lise kısmını bitirmiştir. 1932-36 yılları arasında Askerî Akademide ve 1939-41 yılları arasında Kurmay Kolejinde okumuştur. 1947-50 yılları arasında Tokyo Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nde eğitim görmüştür.

Yeni Japon İmparatoru Akihito’nun amcası olan Altes Emperyal Prens Takahito Mikasa, gerek kişisel nitelikleri açısından, gerek Türk-Japon ilişkilerine uzun yıllardır sağladığı doğrudan katkılar yönünden de temayüz etmiştir.

1963 yılında ilk kez ülkemizi ziyaret eden Altes Emperyal Prens T. Mikasa, 28 Mayıs – 6 Haziran 1986 tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilmiş olan Japon Haftası sırasında Sayın Başbakanımızın konuğu olarak Türkiye’ye resmi bir ziyaret yapmıştır.

Onur Başkanlığını Altes Emperyal Prens T. Mikasa’nın yaptığı ve merkezi Tokyo’da bulunan Japonya Orta-Doğu Kültür Merkezi bugüne kadar hem Japonya’da, hem de Türkiye’de yapılan çeşitli kültürel faaliyetlere maddi ve manevi katkılarda bulunmuş ve 1985 yılında Japonya’nın üç kentinde (Tokyo, Osaka ve Fukuoka) açılmış olan Uygarlıklar Ülkesi Türkiye Sergisi’nin düzenlenmesine büyük yardımları olmuştur. 1988 yılının ikinci yarısından itibaren Japonya’nın dört kentinde (Tokyo, Osaka, Fukuoka ve Şimonoseki) açılan Türk Medeniyetinin İhtişamı – Topkapı Sarayının Osmanlı Hâzineleri Sergisi’nin düzenlenmesi de Altes Emperyal Prens Mikasa’nın himayeleri altında ve anılan Kültür Merkezinin yardımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, Altes Emperyal Prens Mikasa Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında özel olarak ilgilendiği Kale Höyük arkeolojik kazılarına da bizzat iştirak etmiştir. Yukarıda sözü edilen katkıları da göz önüne alınarak Prensin onur başkanı olduğu Japonya Orta-Doğu Kültür Merkezine 1987 yılı TÜTAV Tanıtma Ödülü de verilmiştir.

Yurt dışı gezileri:

1956 yılında İmparator Hirohito’yu temsilen Seylan, İran ve Irak’a, 1957 yılında İskandinav ülkelerine; 1958 yılında Brezilya ve Peru’ya resmi ziyarette bulunmuştur. 1963 ve 1986 yıllarında ülkemizi de ziyaret etmiş bulunan Altes Emperyal Prens Mikasa, Kanada, Yeni Zelanda, Mısır, İngiltere, İsviçre, Ürdün ve Suriye’ye de resmi ziyaretlerde bulunmuştur. Hollanda Kraliçesi Beatrix’in tahta geçiş merasimine İmparatoru temsilen katılmıştır.

Fahri Unvanları:

  • Colombo Üniversitesi (1956)
  • Lancaster Üniversitesi (1975)
  • Ankara Üniversitesi (1986)

Misafir Profesörlük:

  • Londra Üniversitesi Orta-Doğu ve Afrika İncelemeleri Enstitüsü (Londra 1975)
  • Tokyo Güzel Sanatlar ve Müzik Millî Üniversitesi (1985) Öğretim Görevlisi
  • Tokyo Hristiyan Kadınlar Üniversitesi (1955-1978)
  • Aoyomo Gakuin Üniversitesi (1964-1979)

Şeref Başkanlıkları:

  • Orta-Doğu Etüdleri Derneği (Japonya) 1954’ten beri
  • Orta-Doğu Kültür Merkezi (Japonya) 1975’ten beri
  • Kültürel Değişim için Yayıncılar Derneği, 1975’ten beri
  • Tokyo Halk Koleji, 1967’den beri
  • Japonya-Sri Lanka Dostluk Derneği, 1956’dan beri
  • Naksman Vakfı, Japonya, 1958’den beri
  • Boş zamanları Değerlendirme Japonya Millî Demeği, 1951’den beri Eserleri

Telif Eserleri:

  • Teito to Hako to Minshu-Krallar, Mezarlar ve Halklar (1956)
  • Kanso no Kuni-Çorak Topraklar-İran ve Irak Seyahatnamesi (1957)
  • Kokoni rekishi Hajimaru-Tarih Burada Başlıyor (1967)
  • Kodai-Orientoshi to Watakushi-Antik Uzak Doğu Tarihi ve Ben (1984)

Japonca’ya Tercüme Eserleri:

  • Jack Finegan, “Light from the Ancient Past-The Archaeological Background of the Hebrew-Christian Religion” (Antik Geçmişten Işık-Musevilik ve Hristiyanlığın Arkeolojik Geçmişi – 1955)
  • Jack Finegan, Handbook of Biblical Chronology-Principles of Time Reckoning in the Ancient World and Problems of Chronology in the Bible (İncil’in Kronolojik El Kitabı Antik Dünyada Tarihleme Prensipleri ve İncil’de Krono¬loji ile İlgili Problemler-1967)
  • Jack Finegan, Archaeological History of the Ancient Middle East (Antik Orta-Doğu’nun Arkeolojik Tarihi-1983)

Altes Emperyal Prens Takahito Mikasa Japon halkının büyük sevgi ve saygı duyduğu bir prens ve bilim adamıdır. Kişiliği, tutum, davranış ve bilimsel özellikleri ile bütün dünya bilim çevrelerinde ve Japon kamuoyunun her kesiminde kendisine güven duygusu yaratmıştır. Dünyada takdir toplamış ve seçkin bir bilim adamı olarak ün yapmıştır.

Altes Emperyal Prens Takahito Mikasa dünyaca tanınmış, ünlü bir arkeologdur. Yurdumuzda doğrudan doğruya yönettiği veya desteklediği kazılarla da bilime katkılarda bulunmuştur.

Atatürk, Anadolu’daki bütün uygarlıklara Türk milletinin sahip çıkması gerektiğini bildirmiş, Türklüğün kültür bağları arasında Anadolu’nun eski uygarlıklarını da görmüş, göstermiş ve bu uygarlıkların meydana çıkarılmasını istemiştir.

Atatürk, bu tezi doğrultusunda arkeoloji çalışmalarını başlatarak, arkeoloji biliminin programlı bir şekilde geliştirilmesini sağlamış ve bugün Türk arkeolojisi ve Türkiye’de yapılan arkeolojik çalışmalar uluslararasında öğünülecek bir düzeye ulaşmıştır.

Altes Emperyal Prens Takahito Mikasa’nın bilimsel çalışmaları, Atatürk’ün de önemli gördüğü bir alanda, insanlar arasında sağlam ve iyi ilişkiler kurulmasını, ortak değerlere ulaşılmasını sağlayacak yönde olmuştur.

Altes Emperyal Prens Takahito Mikasa, toplumlar arasında ve toplum içinde çeşitli ırk ve dine mensup kesimlerin karşılıklı sevgi ve hoşgörü içerisinde olmaları görüşündedir. İnsanlar arasında iyi ilişkiler kurulması yolundaki ilkelerini özenle korumakta ve çalışmalarını bu ilkeler çerçevesinde sürdürerek kendi ülkesinde iç barışa ve dünya barışma katkılarda bulunmuştur.

Altes Emperyal Prens Mikasa, arkeoloji, tarih, felsefe ve kültür dallarında yıllarca yılmadan gerçekleştirdiği sayısız etkinlikleri ve birçok yazılı eseriyle, gerçekten Uzak Doğu ile Yakın ve Orta Doğu arasında tarih ve kültür taşlarından örülü bir köprünün mimarı olmuştur. İnsanlık tarihi ve barış yolunda bu geniş çaplı etkinlikleriyle, milletlerarası anlayış ve dostluk duygusunun güçlenmesine ve barış ortamının gelişmesine önemli katkıda bulunmuştur. Bütün dünyanın takdirle karşıladığı mümtaz bir bilim adamı olarak bu çalışmaları ve dünya barışma yönelik üstün hizmetleri dolaysıyla Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nün kendisine verilmesi uygun görülmüştür.