21.Yüzyılda Dünya Sorunları Karşısında Felsefe Kongresi Düzenlendi

Atatürk Kültür Merkezi ve Türkiye Felsefe Kurumu iş birliği ile “21.Yüzyılda Dünya Sorunları Karşısında Felsefe” başlıklı uluslararası kongrenin açılış töreni, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Törene; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurum Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İonna Kuçuradi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Kılınç’ın yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasında, Türkiye Felsefe Kurumu’nun kuruluş sürecinden bahseden Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, 1973 yılında 25. Dünya Felsefe Kongresi’ne katıldığını ve kongrede Türkiye’yi temsil eden bir standın ya da temsilcinin olmadığını gözlemlediğini belirtti. Bu eksikliğin farkına varması üzerine, Türkiye’de benzer bir kuruluşun kurulması gerektiği fikrinin doğduğunu ve Ankara’ya döndükten sonra altı kişilik bir ekiple bu sürecin ilk adımlarının atıldığını dile getirdi. 1974 yılında ise Türkiye Felsefe Kurumu’nun resmen kurulduğunu ifade etti.

Kurumun kurulduğu günden bu yana yapmış olduğu çalışmalardan bahseden Prof. Dr. İoanna Kuçuradi konuşmasının sonunda, Türkiye Felsefe Kurumu’nun çalışmalarına katkıda bulunan Yüksek Kurum, diğer kurumlara ve katılımcılara teşekkürlerini sunarak toplantının verimli geçmesini temenni etti. Ayrıca önümüzdeki 50 yıl boyunca Türkiye’nin düşünce dünyasının gelişmesine katkı sağlayacak önemli fikirlerin ortaya çıkmasını diledi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan ise konuşmasında Atatürk Kültür Merkezi’nin gerçekleştirdiği çalışmalara değinerek şunları ifade etti: “Bilim ve kültür akademisi sorumluluğuyla çalışmalar yürüten kurumumuz, bilimin çok çeşitli cephelerinde, alanlarında pek çok faaliyete, projeye imza atmaktadır. Bugüne kadar, alanında yayınladığı 700’ü aşkın kaynak eserin yanında, 900’ü aşkın ulusal ve uluslararası sempozyum, çalıştay ve panel düzenlemiş, 9 kongreye de ev sahipliği yapmıştır.”

Eraslan konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “21. Yüzyılın şu günlerinde dünyada savaşın kol gezdiği, çoluk çocuk demeden on binlerce insanın katledildiği, haklının değil, güçlünün hukukunun geçerli olduğu bir dünyada; dile getirilen, sunulan tebliğlerin gerekli aksülameli ortaya koymasını tüm taraflara katkı vermesini temenni ediyorum.”

UNESCO Milli Komisyonu olarak hem kültür hem bilim hem iletişim gibi farklı konularda çalışmalar yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO Milli Komisyon olarak Milli Komitede Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’den istifade etmeye devam edildiğini ifade etti ve kendisine başarılar diledi. Ayrıca Felsefe günü kutlanıyorsa bunun ihdas edicisi, ortaya koyucusu ve fikir anasının İoanna Kuçuradi olduğunu dile getirdi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs konuşmasına Atatürk Kültür Merkezi’nin kuruluş amacı ve misyonu doğrultusunda Türk kültürüne hizmet etmek şiarıyla yeni eserler üretildiğini, genç bilim insanlarının bilimsel çalışmalarında desteklendiğini, ulusal ve uluslararası alanda kapsamlı ve yenilikçi projeler üretildiğini ve iş birliklerinde bulunulduğunu ifade ederek başladı.

Geleceğimizi inşa etmek için, bugünün sorunlarını anlamak ve onlara yönelik sağlam bir felsefi temel oluşturmanın elzem olduğunu ifade eden BE Prof. Dr. Derya Örs, kongreye katılan bilim insanlarının fikirlerinin ve katkılarının, bu kongrenin başarısı için büyük önem taşıdığını ifade etti. BE Prof. Dr. Derya Örs ayrıca kongrede çeşitli disiplinlerden gelen uzmanlarla birlikte, felsefenin farklı alanlarının bu meseleler karşısındaki katkılarını görme imkânı dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmasının devamında BE Prof. Dr. Derya Örs şunları ifade etti “21. Yüzyılda Dünya Sorunları Karşısında Felsefe başlıklı kongremizde; savaş, insan hakları, küresel güvenlik, açlık sorunları, göç, yoksulluk, ırkçılık, iklim değişimi gibi 21. yüzyılda tüm insanlık için temel sorun olan konular siz değerli bilim insanlarının sunacağı bildiriler aracılığıyla ele alınacaktır.” 

Konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür eden Örs, kongre boyunca ilham verici tartışmaların yapılması temennisinde bulundu.

Tören sonunda Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye hediye takdim edildi.