Yüksek Kurumun Yeni Yerleşkesinde “10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni” Düzenlendi

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 86. yıl dönümü münasebetiyle Kurumumuz tarafından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlar ve devlet erkânının katılımı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yeni yerleşkesinde, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni düzenlendi.

Tören öncesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna ait yeni yerleşkenin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun bu muhteşem, güzel, mücehhez binasının bugün açılışını yapıyoruz. 10 Kasım’da böyle bir açılış törenini gerçekleştirmek de bizler için özellik arz ediyor. Milli bütçeden herhangi bir harcama yapmadan burası yapıldı. Bundan dolayı da ayrıca mutluyuz. Bu tesislerimiz milletimize, ülkemize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Törene, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlandı. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” icra edildi. Daha sonra ise Yüksek Kurum tanıtım filmi gösterildi.

Törenin protokol konuşmaları, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ve Yüksek Kurum Başkanımız Sayın BE Prof. Dr. Derya Örs tarafından yapıldı.

Konuşmasına kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, Cumhuriyet’in banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete irtihalinin 86.yıl dönümünde saygıyla yâd etti.

Malazgirt’ten bu yana bu toprakların vatan olması için canlarını ortaya koyan tüm şehitlere, gazilere, kahramanlara Allah’tan rahmet dileyen Erdoğan, “Milletimizin huzuru, devletimizin bekası için sınırlarımız içinde ve dışında vazife yapan güvenlik güçlerimizi Rabb’im muhafaza eylesin.” ifadesini kullandı.

Erdoğan, artık ilk asrını geride bırakarak Türkiye Yüzyılı’na adım atan Cumhuriyet’in her alanda başarılı olması için çalışan, emek veren, ter döken tüm vatandaşlara teşekkür ederek, şunları ifade etti:

“Milli Mücadele’nin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal’in ifadesiyle ‘hepimizin ortak hedefi, ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmaktır.’ Hangi amaç için olursa olsun bu milletin birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik her söz, her tutum, her eylem doğrudan Gazi Mustafa Kemal’in emanetine ihanettir.”

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, bir asır önce tarihin en zorlu koşullarında, aziz vatana göz diken emperyalistlere karşı bağımsızlık ve hürriyet meşalesini yakan, İstiklal Savaşı’nın Başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve saygıyla anarak konuşmasına başladı.

Vatanın bağımsızlığı, milletin özgürlüğü için dört bir cephede savaşan Milli Mücadele şehitlerini ve gazileri de rahmetle ve şükranla yâd eden Ersoy, bugün Atatürk’ü en doğru şekilde anmanın, onun mirasına sahip çıkmanın aynı zamanda onun hedeflerini en iyi şekilde anlamaktan geçtiğini ifade etti.

Bakan Ersoy, Cumhuriyet’e ve Atatürk’ün emanetine sahip çıkmak, onun hedeflerini yerine getirmek için çok çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini belirterek, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumlarının böyle güzel, yıldız bir proje içerisinde bir araya gelerek Türk kültürü, tarihi ve diline çok önemli hizmetler üreteceğine inandığını sözlerine ekledi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Sayın BE Prof. Dr. Derya Örs Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, bilimin, sanatın ve kültürün koruyucusu büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 86. yıl dönümü dolayısıyla düzenledikleri programda devlet erkânını ve konukları ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş savaşından günümüze dek vatanımız uğrunda can vermiş olan aziz şehitlerimizi kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükran duygularıyla yâd eden Örs, şu hususları dile getirdi:
“101 yaşına basan Cumhuriyetimiz böylece İkinci Yüzyılına zat-ı alinizin tabiriyle Türkiye Yüzyılına emin adımlarla girmiş oldu. Başta yakın çevremiz olmak üzere dünyanın ekonomik, siyasi ve askeri çalkantılarla savaşlar ve çatışmalarla boğuştuğu kritik bir dönemde, Gaspıralı İsmail’in dilde fikirde işte birlik ülküsünün ete kemiğe bürünmüş hali olan Türk dünyasının birlik ve beraberliği adına ortaya koymuş olduğumuz bu büyük ve önemli hedefin ne denli değerli ve anlamlı olduğuna tarih mutlaka tanıklık edecektir. Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkeler tarafından 34 harfli Türk alfabesinin de kabulü bu yolda atılmış en önemli adımlardan birisi olmuştur.”
Konuşmasının devamında Örs, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 19 Mayıs 2014’de inşası için talimat verdiği Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yerleşkesinin resmi açılış töreninin gerçekleştiğini belirterek, “Başkent Ankara’mıza ve Atatürk’ün adına yakışır en görkemli binalardan birisi olan yeni yerleşkemizde bir araya gelen Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi’miz, sahip oldukları imkânlarla bundan böyle temel ilkelerini ortaya koymuş olduğunuz Türkiye Yüzyılı ülküsü doğrultusunda çalışmaya, ülkemizin dil, tarih ve sosyal bilimler alanında ihtiyaç duyduğu bilimsel bilgiyi üretmeye ve toplumumuzla paylaşmaya devam edecektir.” diye konuştu.

Daha sonra Örs, yeni yerleşkenin inşa sürecinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna vermiş olduğu olağanüstü destekten dolayı şahsı ve kurum başkanları ve personeli adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a minnet ve şükran duygularını ifade etti.

Konuşmasının sonunda Örs, Yüksek Kurum yerleşkesinin tamamlanması sürecinde çok değerli katkıları bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’a, eski ve yeni TOKİ başkanları Sayın Ömer Bulut ve Sayın Mustafa Levent Sungur’a bu güzel projenin mimarı Sayın Hilmi Güner’e, İnşaat Yüklenicisi Sayın Ahmet Özyazıcı’ya, önceki kurum başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu ile 2014 yılından bu yana bu süreçte görev almış tüm başkanlara özellikle Türk Tarih Kurumu başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen ve Türk Dil Kurumu başkanı Prof. Dr. Osman Mert’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs’ün Konuşma Metni